söndag 7 november 2010

Gå på tigerjakt

Björn Alber skriver i senaste numret av Sport Guiden om stresshormonet cortisol. När våra förfäder skulle fly eller slåss hade vi nytta av stresshormoner (adrenalin och cortisol främst) som gjorde oss starkare, uthålligare, orädda och mer stridsbenägna. Behovet av att fly från tigrar är borta för de flesta människor i västvärlden (undantaget någon tigertränare här och där) men funktionen är kvar i våra kroppar och vi hotas mer sannolikt av en stressig vardag och arbetsplats. Björn skriver avslutande följande som jag tycker är värt att tänka på om man känner att man stressar för mycket.

"...Ja, det är väl känt att cortisolpåslag ökar bukfetman och samtidigt risken för sjukdom i hjärta och bodkärl. Sömnen störs och den själsliga balansen påverkas vilket i sin tur påverkar allt från humör till sjukdomsrisk till läkningsförmåga. Gör du inget åt detta blir du FET, SJUKT HÅGLÖS OCH FRUSTRERAD. "

Avslutningsvis skriver han hur; " personer som regelbundet går på tigerjakt (alltså tränar) klarar sig skadelösa ur detta medan reseten av oss ligger där sömnlösa och klappar på den runda magen och undrar hur allt blev så fel."

1 kommentar:

  1. Han gör en förhastad och ganska nervärderande slutsats tycker jag, som verkar grunda sig mycket på hans egna tankar om överviktiga och normalviktiga..

    Han bortser ju bland annat från att stressen kan bero på ett psykiskt trauma. Traumat kan ju till exempel vara att man redan var överviktig, från början.. Det leder till skam och stress som leder till mer övervikt, vilket leder till skam, stress...osv..

    Men vem vet? Jag kanske är lika formad av mina egna tankar som han?

    SvaraRadera