onsdag 22 december 2010

Glöm 3x10 reps

Har du stannat av i styrkeutvecklingen eller tycker du inte att någonting händer? Kanske tränar du på det sätt du "hört" av "alla andra" att man ska träna?! En myt som många av oss (välutbildade) tränare får brottas med dagligen när vi möter kunder är det gamla tänket gällande set och repetitioner, ett tänk som kan spåras tillbaka till 60-talet. Forskningen gällande styrketräning har kommit en bit sedan dess och det är dags att släppa den rapport som 3*10-tänket baseras på.

Styrketräning handlar om att överbelasta. Ja det är faktiskt sant! Du ska alltid ta i allt vad du har och alltid göra SÅ MÅNGA DU ORKAR just den dagen i just den övningen. Gör du inte det kommer din styrkeutvecklingskurva att vara mycket flack och det kommer att ta låååååång tid innan resultaten kommer krypande. Det blir lite som att bestiga ett berg bara till 4/5 av vägen och sen vända och gå ner för sluttningen igen utan att ha sett toppen. Lite knas när man tänker efter eller hur?

Det nya sortens tänk betyder att du kommer att ha tyngre vikter och göra färre reps men du kommer att överbelasta musklerna mer än om du kör det gamla tänket. Du kommer alltså inte att stanna vid något givet repetitionsantal utan fortsätta så mycket du förmår. Höja vikterna gör du när du klarar fler än 12 reps på den vikt du haft. Det räcker alltså med ett set på en tung vikt (klara minst 8) och när du klarar fler än 12 höjer du vikten.

Jag lovar du kommer att få resultat! Testa nästa gång du gymmar. 
GOD JUL!!!

1 kommentar: